Voorkom auto-inbraak

Het gebeurt nog te vaak dat auto’s worden opengebroken. Helaas ook in de gemeente Waterland. De auto altijd op slot doen is een goed begin en u kunt nog meer doen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.

De belangrijkste reden van een auto-inbraak is dat er buit te halen valt. Niet alleen zichtbaar achtergelaten goederen zijn aantrekkelijk voor inbrekers. Tegenwoordig bestaan er diverse apparatuur om ‘onzichtbare’ goederen te achterhalen. Een inbreker ontvangt bijvoorbeeld een Bluetooth signaal op zijn mobiel of beschikt over apparatuur waarmee hij kan scannen op accu’s. Een uitnodiging om de ruit in te tikken, want wie weet komt het signaal van een in het dashboardkastje verborgen mobiele telefoon of laptop af.

Tips om de kans op auto-inbraak zo klein mogelijk te maken:

  • Sluit ramen, portieren en de kofferbak goed af;
  • Neem altijd alle spullen mee uit de auto;
  • Laat het dashboardkastje (en eventueel hoedeplank) open en laat daarmee zien dat er niets waardevols in uw auto ligt;
  • Parkeer uw auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats;
  • Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem;
  • Wees alert en meld verdacht gedrag bij de politie.
  • Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. Registreer merk-, serie- en typenummer en maak er een foto van. Dan kunt u bij aangifte een goede omschrijving van geven.

Is uw auto toch opengebroken?

Doe altijd aangifte als uw auto is opengebroken. Hoe meer informatie de politie over deze vorm van criminaliteit ontvangt, hoe beter hierop actie kan worden ondernomen.

Verdacht gedrag? Bel 1-1-2!

Ziet u mensen in uw wijk die daar niet horen en/of zich vreemd gedragen? Vertrouwt u het niet? Bel bij verdachte omstandigheden altijd 112. Veel van de heterdaad aanhoudingen die de politie doet, is na 1-1-2 meldingen van buurtbewoners.