Speelplaats bij dorpshuis De Nieuwe Boet in Watergang

Achternaam kiezen voor uw kind

Ouders kunnen samen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. U geeft de gekozen achternaam door aan de gemeente.

Let op

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind ook een dubbele achternaam geven, van elke ouder 1 naam. Is uw oudste kind geboren na 31 december 2015? Dan kunt u ook dit kind en alle volgende kinderen een dubbele achternaam geven.
U hebt tot 1 januari 2025 de tijd om de achternaam te veranderen.

Beschrijving

Ouders kunnen samen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. U geeft de gekozen achternaam door aan de gemeente.

U kunt kiezen of uw eerste kind de achternaam van de moeder, vader of duomoeder krijgt. Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind ook twee achternamen geven. Van elke ouder 1 naam. De volgorde maakt niet uit. Elk volgend kind uit dezelfde relatie krijgt dezelfde achternaam of achternamen als het eerste kind.

Adopteert u een kind? Dan mag het kind de eigen achternaam houden of 1 of 2 namen van de adoptieouders krijgen. Of u kunt de eigen achternaam van het kind combineren met de achternaam van een van de adoptieouders.

Geeft u uw keuze niet door? Dan krijgt uw kind automatisch een achternaam. Het hangt van uw gezinssituatie af welke achternaam uw kind automatisch krijgt. Kijk voor meer informatie over achternamen op Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Aanvragen

Uw kind krijgt automatisch een achternaam. Als u het met deze achternaam eens bent, hoeft u niets door te geven. Wilt u een andere achternaam voor uw kind?

Zo kiest u een andere achternaam voor uw eerste kind:

  • U komt samen met uw partner persoonlijk langs bij de gemeente.
  • U neemt allebei een geldig identiteitsbewijs mee.
  • U kiest de achternaam uiterlijk bij de geboorteaangifte.

Voor het erkennen van een kind vragen wij u om een afspraak te maken. Een afspraak maakt u gemakkelijk online. U voorkomt daarmee dat u moet wachten.

Voorwaarden

U laat de keuze uiterlijk bij de geboorteaangifte weten.

Is het kind niet erkend en bent u bij de geboorte niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind de achternaam van de moeder. U kunt de achternaam van uw kinderen veranderen in die van de andere ouder. Dit kan als de andere ouder het kind alsnog erkent. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan moet de moeder toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten de moeder en het kind beiden toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind 16 of ouder? Dan moet het kind toestemming geven voor de naamsverandering.

Contactgegevens

Voor het opmaken van een akte van naamskeuze moet u een afspraak maken. Neemt u hiervoor contact op met de afdeling Publiekszaken.

Wet en regelgeving

Meer informatie