Afvalwater lozen
Wilt u afvalwater lozen? Dan moet u zich aan regels houden. Soms moet u ook een melding doen of een vergunning aanvragen. Dat regelt u via het Omgevingsloket.
Beschrijving
Afvalwater is water dat u kwijt wilt. U kunt afvalwater lozen in de bodem, het oppervlaktewater of het riool. U moet zich daarbij houden aan de regels. Er zijn algemene regels. U mag bijvoorbeeld geen olie wegspoelen. Lees meer over de algemene regels op de website van Iplo.
Er zijn speciale regels voor:
- afvalwater uit een particulier huishouden. Bijvoorbeeld toiletwater of ander huishoudelijk afvalwater
- afvalwater van een bedrijf. Bijvoorbeeld afvalwater van een industrieel bedrijf, agrarisch bedrijf, restaurant, garage, laboratorium enzovoorts
- afvalwater van een tijdelijke bedrijfsmatige activiteit in de openbare ruimte (bijv. bouwen)
- afvalwater van een vaartuig
- afvalwater van reinigingswerkzaamheden zoals schoonmaken voertuigen, vaartuigen, dierverblijven, buitenmuren enzovoorts
Aanvragen
Zo doet u uw melding of vraagt u een vergunning aan:
- Ga naar het Omgevingsloket.
- Doe de vergunningcheck. U kunt de vergunning daarna meteen aanvragen.
- Log in.
Meestal beslist de gemeente over uw aanvraag. Soms beslist het waterschap, de provincie of het Rijk.
Voorwaarden
Komt uw afvalwater uit een particulier huishouden?
- U bent verplicht afvalwater te lozen in het riool. Daarnaast houdt u zich aan de regels uit omgevingsplan.
- Loost u niet op het riool, dan moet u een melding doen. U heeft een goede reden nodig. Bijvoorbeeld omdat het riool op een grote afstand van uw huis ligt. Daarnaast moet u uw afvalwater leiden via een septic tank of een ander soort zuiveringsvoorziening voor afvalwater.
Komt uw afvalwater uit een bedrijfslocatie of van een tijdelijke bedrijfsmatige activiteit?
- U moet zich houden aan algemene regels. Deze regels vindt u terug via het Omgevingsloket.
- Controleer via het Omgevingsloket of u een melding of vergunning nodig heeft.
Komt uw afvalwater van een boot?
- Als u een pleziervaartuig heeft, dan moet u het afvalwater opsparen en lozen in het vuilwaterinnamepunt in een jachthaven.
- Als binnenschipper bent, dan mag u uw afvalwater wel lozen op het oppervlaktewater, maar dan heeft u wel een zorgplicht. Dit betekent dat u er alles aan doet om de milieugevolgen van de lozing zo klein mogelijk te houden (bijv. u loost geen zwaar chemische stoffen). Daarnaast kunnen er extra regels gelden voor sommige vaarwegen met speciale natuurwaarde. Deze extra regels kunt u vinden via het Omgevingsloket.
Hoe lang gaat het duren?
Een melding doet u minimaal 4 weken van tevoren. Een vergunning vraagt u minimaal 8 weken van tevoren aan.
Er zijn 2 procedures mogelijk bij een vergunning. Bij een gewone procedure krijgt u de beslissing binnen 8 weken. Deze termijn kan de gemeente eenmaal verlengen met 6 weken.
Bij een uitgebreide procedure krijgt u de beslissing binnen 6 maanden. Deze termijn mag de gemeente met 6 weken verlengen.
Bezwaar
Voor een melding geldt geen bezwaar of beroep.
Bij een gewone procedure maakt u bezwaar bij de gemeente. Bij een uitgebreide procedure geeft u uw mening (zienswijze) over het ontwerpbesluit.
Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Eventueel kunt u daarna nog in hoger beroep gaan.
Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.