Energie besparen en opwekken
Ik wil zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen kan een prima eerste stap zijn om te beginnen met het verduurzamen van uw woning.
Het is inmiddels een rendabele investering geworden. En wist u dat u de btw op de aanschafkosten bij de belastingdienst kunt terugvragen én dat er een nieuwe terugleversubsidie is?
Voor het opwekken van zonne-energie hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren de panelen elektriciteit. Veel bewoners denken dat wanneer hun dak niet op het zuiden is georiënteerd, het plaatsen van zonnepanelen niet interessant is. Het tegendeel is echter waar! Ook op het oosten en westen kunnen prima zonnepanelen geplaatst worden. Het is altijd wel belangrijk om naar de staat van het dak te kijken.
Bomen en zonnepanelen
De gemeente is erg zuinig op het aantal bomen in de gemeente. Bomen zorgen voor zuurstof, verkoeling bij hitte, schuilplekken en voedsel voor o.a. vogels en een groene leefomgeving. In het veranderende klimaat spelen bomen een belangrijke rol ten aanzien van de leefbaarheid. Wanneer u voornemens bent om zonnepanelen te gaan plaatsen, houdt u er dan rekening mee dat de bomen in uw buurt ook voor schaduw op uw panelen kunnen zorgen. Het kan dan zo zijn dat de schaduw ervoor zorgt dat u minder rendement met uw zonnepanelen behaalt. Een zonnepanelen specialist kan dit voor u nagaan.
Vanuit de gemeente snoeien, toppen of verwijderen wij geen bomen in de openbare ruimte om schaduw op zonnepanelen te voorkomen.
Bij het aanbrengen van nieuwe (jonge) bomen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de toekomstige hoogte van de bomen en de mogelijke plaatsing van zonnepanelen.
Op de websites van Duurzaam Bouwloket, Stichting Duurzaam Waterland en Milieu Centraal vindt u meer informatie.
Is uw dak niet geschikt? Dan kunt u steeds vaker meedoen met projecten waarbij zonnepanelen op een ander dak worden gelegd. Kijk maar eens op ZonOpNederland.nl.
Ik wil energie besparen
Energie besparen kan vaak al door het toepassen van kleine veranderingen. Dit hoeft vaak (bijna) geen geld te kosten en kan al snel een leuke verlaging van de energienota opleveren!
Denkt u bijvoorbeeld eens aan
- binnendeuren dicht doen
- de thermostaat 's nachts en overdag als u niet thuis bent op 15 graden zetten (voor vloerverwarming is 17-18 graden een goede temperatuur)
- tijdschakelaars op uw verlichting zetten
- gloeilampen en halogeen vervangen voor ledverlichting
- apparaten echt uit doen (geen spaarstand gebruiken en stekker er uit)
- alleen een was draaien als de trommel vol is
- bij de aanschaf van apparaten letten op het energielabel
- douche niet langer dan 5 minuten
Kijk voor meer tips of investeringen die energie besparen op de website van milieucentraal.nl en verbeterjehuis.nl