Leningen en subsidies
Sommige duurzaamheidsmaatregelen vragen een kleine of grotere investering. Naast de gemeentelijke subsidies zijn er verschillende andere (landelijke) leningen en subsidies.
Subsidiecheck
Benieuwd of uw project in aanmerking komt voor een subsidie? Doe de subsidiecheck van het Duurzaam Bouwloket. Of van de energiesubsidiewijzer .
Subsidieregelingen
Investeringssubsidie duurzame energie
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een subsidieregeling van de landelijke overheid. De Rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug. De ISDE bestaat uit een tegemoetkoming bij de aankoop van isolatie, zonneboilers, warmtepompen en andere duurzame maatregelen. De regeling is voor particulieren en zakelijke gebruikers. Kijkt u voor meer informatie op Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) (rvo.nl).
Energiebespaarlening Warmtefonds
De Rijksoverheid biedt via het Nationaal Warmtefonds de Energiebespaarlening aan. Dit is een aantrekkelijke lening waarmee huiseigenaren energiebesparende maatregelen kunnen uitvoeren. Het doel van de Energiebespaarlening is dat iedereen hun huis moet kunnen verduurzamen. Daarom is lenen ook mogelijk voor huizenbezitters ouder dan 75 jaar en voor mensen met weinig leenruimte.
Voorwaarden
Alle informatie die u nodig heeft, is te vinden op de website van het Nationaal Warmtefonds.
- De voorwaarden zijn hier te vinden: Voorwaarden Energiebespaarlening - Warmtefonds
- De actuele rentetarieven zijn hier te vinden: Actuele rentetarieven particulieren - Warmtefonds
Voor vragen kunt u terecht bij de klantenservice van het Warmtefonds.
Huizenbezitters met een verzamelinkomen van minder dan €60.000 komen in aanmerking voor een lening met 0% rente. Kijk bij de ‘Veelgestelde vragen’ voor meer informatie over deze regeling.
Lening bij uw bank
Veel banken bieden ook mogelijkheden aan om (extra) te lenen voor het duurzamer maken van uw huis. Ga voor de voorwaarden naar de website van uw bank of neem contact op met de klantenservice.
Subsidieregeling energiebesparing voor VVE’s
Gaat u als Vereniging van Eigenaren (VvE) voor uw gebouw en appartement(en) maatregelen nemen voor energiebesparing? Vraag dan de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) aan. U kunt subsidie aanvragen voor energieadvies, voor duurzame maatregelen zoals isolatie of het adviseren over het aanleggen van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Kijk voor meer informatie op: Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) (rvo.nl).
BTW teruggave zonnepanelen
De btw-tarief op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. Hiervoor moest u de btw zelf aan de Belastingdienst terugvragen. Nu hoeft dat niet meer. Dit maakt het (laten) installeren van zonnepanelen extra voordelig, omdat de aanschafprijs lager is.
Isoleren van woningen 9% btw regeling
Gaat u isoleren? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 9%-tarief. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn:
- glaswol
- steenwol
- piepschuim
- (isolatie)glas
- polyurethaan (PUR/PIR)
- thermoskussens
- schelpen
- kleikorrels
Deuren, kozijnen en riet zijn voorbeelden van zaken die niet gelden als isolatiemateriaal.
Kijk voor meer informatie op de informatiepagina van de Belastingdienst en op de website van Duurzaam Bouwloket voor meer informatie over het aanbrengen van isolatie.
Gemeentelijke subsidies
De gemeente Waterland biedt met het Duurzaamheidsfonds Waterland subsidie voor energiebesparende maatregelen. Meer informatie staat op de pagina van het Duurzaamheidsfonds.