Van der Valk Katwoude

Opvang vluchtelingen Katwoude

Gemeente Waterland heeft van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het verzoek gekregen om tijdelijk asielzoekers op te vangen in het Van der Valk hotel in Katwoude. Wij hebben hierover een voorlopig besluit genomen: we zijn bereid mee te werken aan de opvang van asielzoekers tot april 2026.

Planning
Omwonenden hebben een brief ontvangen met de meest recente informatie en antwoorden op veelgestelde vragen. Iedere 6 weken vindt een omwonenden overleg plaats voor zowel een delegatie van inwoners uit Waterland als een delegatie van inwoners uit Edam-Volendam. De gemeente zoekt voor deze overleggen inwoners met een breed netwerk in de lokale gemeenschap die maandelijks beschikbaar zijn. Aanmelden kan via opvang@waterland.nl

Contactgegevens COA
Het COA is 24 uur per dag bereikbaar via 06-29311418 of Katwoude@coa.nl.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom krijgt gemeente Waterland een opvanglocatie?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft landelijk een groot tekort aan opvanglocaties. De bestaande asielzoekerscentra en het aanmeldcentrum in Ter Apel zitten overvol. Op 1 februari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Dit betekent dat gemeenten de wettelijke taak hebben om opvang voor asielzoekers te realiseren. De indicatieve taakstelling voor Waterland is 113 asielzoekers, waaronder 10 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over de diverse huisvestingsopgaven. Zaanstad neemt hierin het grootste deel van de asielzoekers voor zijn rekening, Purmerend zet zich in voor de opvang van Oekraïense ontheemden en de kleine gemeenten zorgen gezamenlijk voor opvang voor minderjarige vluchtelingen met een status. Waterland levert een bijdrage aan de opvang van zowel vluchtelingen als Oekraïense ontheemden.  De plekken in Waterland zijn nodig om te voldoen aan de totaalaantallen voor de regio.

Wanneer gaat de opvanglocatie open?

Het COA huurt de locatie sinds 1 oktober 2023. De vluchtelingen zijn op 7, 8 en 9 oktober 2023 gearriveerd.   

Voor welke periode wordt deze opvanglocatie gebruikt?

Vanaf 1 oktober 2023 vangt het COA op deze locatie vluchtelingen op. Deze locatie zal gebruikt worden tot 1 april 2026. Dit is vastgelegd in de overeenkomst tussen COA en Van der Valk. In de bestuursovereenkomst hanteren wij dezelfde termijnen. Het is aan het COA om voor vervolgopvang te zorgen na deze periode.

Wie worden er opgevangen?

Er worden in totaal 219 vluchtelingen opgevangen. Hieronder zijn 50 jongeren in de leeftijd van 15 t/m 17 jaar. Dit zijn jongeren die zijn gevlucht zonder hun ouders, ook wel Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s) genoemd. Ook worden er negen gezinnen opgevangen, met in totaal veertien kinderen. De groep is aangevuld met stellen, alleenstaande mannen en vrouwen. 

Waarom is deze plek gekozen?

Het COA heeft landelijk verschillende concerns benaderd voor de opvang van vluchtelingen. In dit geval heeft het Van der Valk concern het COA aangeboden om dit hotel tijdelijk te gaan gebruiken als opvanglocatie. Het COA heeft vervolgens de keuze gemaakt om op dit aanbod in te gaan. Het hotel biedt voordelen als locatie, zo zijn veel faciliteiten al aanwezig. Er is bijvoorbeeld voldoende privacy en ruimte voor dagbesteding. 

Blijft het hotel Van der Valk open voor gasten?

Het hotel Van der Valk is gesloten voor gasten. Het pop-up restaurant blijft wel toegankelijk voor gasten.

Wie heeft bepaald dat Waterland vluchtelingen moet opvangen?

​​​​ Op 1 februari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Dit betekent dat gemeenten de wettelijke taak hebben om opvang voor asielzoekers te realiseren. De indicatieve taakstelling voor Waterland is 113 asielzoekers, waaronder 10 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over de diverse huisvestingsopgaven. Zaanstad neemt hierin het grootste deel van de asielzoekers voor zijn rekening, Purmerend zet zich in voor de opvang van Oekraïense ontheemden en de kleine gemeenten zorgen gezamenlijk voor opvang voor minderjarige vluchtelingen met een status. Waterland levert een bijdrage aan de opvang van zowel vluchtelingen als Oekraïense ontheemden.  De plekken in Waterland zijn nodig om te voldoen aan de totaalaantallen voor de regio.

Wie heeft het initiatief genomen om deze opvang in Van der Valk te realiseren?

Het COA heeft het Van der Valk-concern benaderd voor locaties om asielopvang te realiseren. Eén van de locaties die hiervoor in aanmerking kwam was het Van der Valk hotel Volendam. Vervolgens hebben ze de gemeente gevraagd om hieraan medewerking te verlenen.  

Wie draagt de kosten van de opvanglocatie?

De kosten voor de opvang worden betaald door de Rijksoverheid. 

Hoeveel verdient de gemeente met de opvang van vluchtelingen?

De opvang van vluchtelingen levert geen inkomsten op voor de gemeente. 

Hoe zijn/worden direct omwonenden/ betrokkenen geïnformeerd?

Direct omwonenden en betrokken zijn voorafgaand zowel per brief als tijdens een informatiebijeenkomst geïnformeerd. Sinds de opening van de opvanglocatie is het COA verantwoordelijk voor de communicatie. Het COA communiceert via hun eigen pagina: https://www.coa.nl/nl/locatie/katwoude-wagenwegexterne-link-icoon

Elke maand vindt een omwonendenoverleg plaats. De verslagen van deze overleggen vindt u op deze website. Heeft u agendapunten of ontvangt u graag meer informatie over deze overleggen? Dan kunt u contact met ons opnemen via opvang@waterland.nl 

MEER INFORMATIE 

Vragen over de locatie

Worden er vaker hotels gebruikt voor asielopvang?

Ja, hotels beschikken over het algemeen over de juiste faciliteiten. Ook op andere locaties in Nederland werkt het Van der Valk samen met het COA.  

Mogen bewoners van het terrein af?

Ja, dat mag.

Hoeveel verdient Van der Valk met de opvang van vluchtelingen?

Dit is een afspraak die het COA maakt met de ondernemer en het Rijk. 

Zal de komst van het COA leiden tot een daling van de waarde van onze huizen?

Uit ervaringen elders blijkt dat de komst van een COA doorgaans geen negatieve invloed heeft op de waarde van huizen in de buurt.

Zijn er vergelijkbare opvanglocaties in de regio, en zo ja, wat zijn de ervaringen daar?

Purmerend is een voorbeeld van een vergelijkbare opvanglocatie. Er zijn weinig klachten binnengekomen van omwonenden. De politie is éénmalig opgeroepen, verder zijn er geen incidenten geweest.

Zijn er andere locaties in Waterland voor opvang van vluchtelingen?

Nee, op dit moment worden er in onze gemeente alleen Oekraïense vluchtelingen opgevangen. 

Zijn er andere locaties in Nederland voor opvang?

Alle gemeenten in Nederland hebben een opgave om vluchtelingen op te vangen. In verschillende gemeenten in Nederland worden opvanglocaties gerealiseerd of voorbereid.

Vragen over veiligheid

Hoe zit het met de veiligheid rondom de locatie?

Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op de locatie. Taken en verantwoordelijkheden rondom veiligheid en leefbaarheid zijn vastgesteld in het Veiligheidsplan. Dit plan vindt u onderaan deze pagina. Voor vragen en meldingen van bijvoorbeeld overlast is een speciaal meldpunt ingericht door het COA met een eigen telefoonnummer. Bij calamiteiten of onveilige situaties kan de politie gebeld worden.

Hoe wordt de veiligheid van onze buurt gewaarborgd met de komst van het COA?

Het COA werkt nauw samen met de lokale autoriteiten en de politie om de veiligheid te waarborgen. Er is 24/7 beveiliging op de opvanglocatie.

Is er onderzoek gedaan naar mogelijke overlast en criminaliteit die kan ontstaan door de opvang?

Nee, er is geen onderzoek gedaan naar mogelijke overlast en criminaliteit. Er zijn goede ervaringen met soortgelijke opvanglocaties elders, waarbij overlast tot een minimum is beperkt.

Worden de vluchtelingen gescreend of onderzocht?

Na binnenkomst in Nederland worden alle vluchtelingen geïdentificeerd en geregistreerd door de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel) en de IND. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt eventuele documenten nader. De mensen krijgen een medische intake en zo nodig een tbc-controle. 

Welke maatregelen zijn/ worden genomen om mogelijke spanningen tussen de nieuwkomers en de lokale bevolking te voorkomen?

Er zijn regelmatig overleggen met brede vertegenwoordiging van omwonenden, gemeenten en andere belanghebbende partijen en daarbij worden geïnteresseerden uitgenodigd om de locatie te bezoeken en kennis te maken met de vluchtelingen.

Wat gebeurt er als er conflicten ontstaan tussen de asielzoekers en de lokale bevolking?

Conflicten tussen asielzoekers en de lokale bevolking worden behandeld volgens de geldende wet- en regelgeving. Meld problemen meteen bij de politie.

Hoe wordt er gezorgd voor de privacy en veiligheid van de asielzoekers zelf?

De privacy en veiligheid van asielzoekers worden strikt bewaakt om hun welzijn te waarborgen. Er is 24/7 beveiliging aanwezig op het terrein. Daarbij worden de vluchtelingen middels dagprogramma’s goed in de gaten gehouden op welzijn en het kennen van hun rechten en plichten.

Wat kan ik doen bij overlast?

Sinds 7 oktober is het COA 24 uur per dag bereikbaar via 06-29311418 of katwoude@coa.nl.

Vragen over de vluchtelingen

Wie worden er opgevangen?

Er worden in totaal 219 vluchtelingen opgevangen. Hieronder zijn 50 jongeren in de leeftijd van 15 t/m 17 jaar. Dit zijn jongeren die zijn gevlucht zonder hun ouders, ook wel Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s) genoemd. Ook worden er negen gezinnen opgevangen, met in totaal veertien kinderen. De groep is aangevuld met stellen, alleenstaande mannen en vrouwen. 

Wie heeft bepaald welke vluchtelingen naar Waterland komen?

Het COA heeft bepaald wie worden opgevangen, afhankelijk van de opvanglocatie, de instroom van vluchtelingen in Ter Apel en andere opvanglocaties die gesloten worden.  De gemeente heeft in de bestuursovereenkomst een voorkeur aangeven voor een bepaalde doelgroep. Zowel het COA als de gemeente hebben gestreefd om een zo gemêleerd mogelijke groep op te vangen. 

Wat doen de bewoners overdag?

Vluchtelingen wonen en leven zelfstandig in een opvanglocatie. Ze doen hun huishouden, brengen hun kinderen naar school en gaan naar gesprekken met de IND, het COA, DT&V en VluchtelingenWerk. Daarnaast bereiden zij zich voor op hun toekomst met programma’s of vrijwilligerswerk op de locatie. 

Vanaf 8 januari 2024 gaat de groep alleenstaande minderjarige vluchtelingen naar school in Purmerend. 

Het COA heeft huisregels, waar iedereen zich aan moet houden. Daarnaast is er een wekelijkse meldplicht voor de reguliere mensen die in de opvang verblijven en een tweedagelijkse meldplicht voor de AMV’ers. Kinderen gaan naar school, dit wordt vanuit het COA georganiseerd. 
Als u zelf ideeën hebt of een bijdrage wilt leveren, dan kunt u dit laten weten via opvang@waterland.nl. 

Komen er ook Oekraïners in deze locatie?

Nee, Oekraïners worden op een andere plek in onze gemeente opgevangen zoals bij de tijdelijke woningen op de handbalvelden en in het Lake Land hotel in Monnickendam. 

Hoe zorgt de gemeente/ het COA ervoor dat de nieuwkomers effectief integreren in onze samenleving?

Er zijn dagprogramma's opgezet om de vluchtelingen effectief te laten integreren in onze samenleving, met aandacht voor culturele en taalkundige ondersteuning. 

Hoeveel mensen komen er?

Er komen maximaal 219 mensen. 

Kan ik helpen bij de opvang?

In opvanglocaties zijn vaak vrijwilligers actief. Het COA is erg blij met initiatieven vanuit inwoners, bedrijven en organisaties. Als u ideeën hebt, of een bijdrage wil leveren laat dit ons alvast weten via opvang@waterland.nl, dan zorgen wij dat het op de goede plek terecht komt.  

Vluchtelingen, asielzoekers, statushouders, noodopvang, azc's - begripsbepalingen

Vluchtelingen, asielzoekers, statushouders, noodopvang, azc's - begripsbepalingen

Vluchtelingen zijn mensen die wegens oorlog of andere redenen vrezen voor hun leven. Vluchtelingen die asiel aanvragen heten asielzoekers. Zij worden tijdens de behandeling van hun asielaanvraag opgevangen in asielzoekerscentra (azc’s). De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) behandelt de asielaanvragen. Zodra asielzoekers een verblijfstatus krijgen in Nederland worden ze statushouders genoemd. Vanaf dat moment hebben ze ook recht op een woning in Nederland. De doorstroom van statushouders vanuit de azc’s naar woningen is als gevolg van de krapte op de woningmarkt laag, onder andere hierdoor heeft het COA te weinig opvangcapaciteit. Om toch aan de wettelijke taak te kunnen voldoen om iedereen die in Nederland asiel aanvraagt op te kunnen vangen, zijn daarom extra opvanglocaties nodig, zoals in Waterland.